Biszkopty kocie języczki

    Biszkopty kocie języczki

    2polubienia
    18min.


    Zrobione przez 213 osób

    Aby przygotować czekoladowe kocie języczki wystarczy zastąpić podaną ilość mąki 3/4 szklanki mąki z 2 łyżkami kakao.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 110 g (niecała szklanka) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 205°C. Dwie blachy o wymiarach 30x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na duży worek do wyciskania ciasta nałożyć okrągłą końcówkę o średnicy 1,5 cm.
    2. Umieścić białka w misce i ubić na wysokich obrotach aż zaczną się formować miękkie szczyty. Powoli dodać 2 łyżki cukru i nadal ubijać aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. W drugiej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Ubijać aż masa będzie gęsta i jasna.
    3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać na arkuszu papieru do pieczenia. Dodać połowę ubitych białek do mieszaniny żółtek. Dodać mąkę, a następnie dodać pozostałe białka. Przelać mieszaninę do worka do wyciskania ciasta i wyciskać na przygotowane blachy do pieczenia. Piec 8 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis