Tradycyjny coq au vin

    Tradycyjny coq au vin

    1polubienie
    1dzień3godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Coq au vin, czyli kurczak w winie, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Nic dziwnego, bo jest to danie proste, a wspaniale rozgrzewa w zimowe popołudnia. Podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub z frytkami domowej roboty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 kg kurczaka pokrojonego na kawałki
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 1 butelka czerwonego wina (burgundzkiego)
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 25 g posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 ml koniaku
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 500 g boczku pokrojonego w cienkie paseczki
    • 300 g pieczarek, posiekanych
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień3godz.30min. 

    1. Dzień wcześniej wymieszać kurczaka z cebulą, marchewką, czerwonym winem, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Marynować przez 24 godziny.
    2. Przecedzić marynatę przez sito, zachować wszystkie składniki.
    3. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać koniak i gotować, aż sos się zredukuje.
    4. Dodać wszystkie warzywa z marynaty, a następnie samą marynatę, bulion drobiowy, boczek i pieczarki. Gotować na małym ogniu przez 2,5 - 3 godziny.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis