Tarta z pomidorami i żółtym serem

    Tarta z pomidorami i żółtym serem

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To bardzo prosta tarta, która wszystkim smakuje. Potrzeba do niej zaledwie kilku składników, które zwykle są pod ręką. Najlepiej użyc sera typu grojer, parmezan lub mozarella.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów w puszce
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 1 łyżka musztardy dijońskiej
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 180 g startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    2. Pomidory wraz z sosem wlać na patelnię i gotować przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W międzyczasie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
    4. Posmarować ciasto musztardą, dodać pomidory, posypać ziołami prowansalskimi i na koniec żółtym serem.
    5. Piec przez około 40 minut, aż ciasto się upiecze, a wierzch się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis