Prosta zupa pomidorowa z bazylią

    Prosta zupa pomidorowa z bazylią

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To moje pierwsze podejście do zupy pomidorowej i muszę przyznać, że smakuje świetnie. Nie jest tak ciemnoczerwona jak zupa z puszki, ale to dlatego, że nie zawiera sztucznych barwników. Do talerzy z zupą można nałożyć po łyżce gęstej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
    • 50 g świeżych listków bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 1,5 litra bulionu wołowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez 5 minut.
    2. Dodać posiekane pomidory. Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać bulion i bazylię, doprawić solą i pieprzem.
    3. Gotować przez 20 minut i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Żeby pozbyć się z zupy pestek pomidorów, trzeba ją przecedzić przez sito.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis