Bissara

    Bissara

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 57 osób

    Jest to jeden z moich najbardziej cennych przepisów. Bissara wspaniale pasuje na chłodne dni. Ten przepis pochodzi skądś w Afryce Północnej.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 80 ml (1/3 szkl.) oliwy z oliwek
    • 600 g suchego zielonego groszku w połówkach
    • 3 łodyżki świeżej natki pietruszki
    • 1 suszona czerwona papryczka chili
    • 2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Czosnek podsmażyć na oleju roślinnym w dużym garnku na małym ogniu, aż będzie lekko rumiany. Dodać wodę, oliwę z oliwek, groch, zieloną pietruszkę, papryczkę chili, łagodną paprykę, kminek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 55 minut, mieszając od czasu do czasu, aby groch nie przywarł do dna garnka. Gdy groch zmięknie, rozgnieść go drewnianą łyżką na gładko, a następnie dolać tyle wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis