Proste tiramisu z amaretto

    (7)
    4 godz. 25 min

    To migdałowa wersja klasycznego, włoskiego tiramisu. Jest kremowe, pyszne i niesamowicie proste! Na przemian układa się w nim warstwy biszkoptów nasączanych w kawie i serka mascarpone z dodatkiem amaretto. UWAGA: zawiera surowe jajka!


    Zrobione przez 33 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 ml ostudzonej kawy
    • 150 g podłużnych biszkoptów
    • 2 jajka, oddzielić żółtka od białek
    • 200 g serka mascarpone
    • 3 łyżki likieru amaretto
    • 70 g cukru
    • kakao do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. W czystej misce ubić białka na sztywno.
    2. W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem i amaretto na puszystą masę. Wmieszać mascarpone, a następnie dodać białka i wymieszać całość delikatnie łyżką.
    3. Biszkopty namaczać w kawie i układać w szklanym naczyniu (lub w 4 małych pucharkach). Na biszkopty wylać połowę masy z mascarpone.
    4. Na tym kremie ułożyć warstwę biszkoptów i znów przykryć kremem z mascarpone.
    5. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    8

    Pyszności  -  09 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis