Zapiekanka z brokułem i z trzema serami

    Zapiekanka z brokułem i z trzema serami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To wspaniałe danie z brokułów doskonale nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs. Można eksperymentować z różnymi serami i np. dodać Pecorino Romano, czy ser feta - rezultat będzie tak samo dobry. To też dobry sposób na nakarmienie dzieci warzywami!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg brokułów
    • 5 jajek
    • 250 ml pełnotłustego mleka
    • 250 ml creme fraiche
    • 220 g startego żółtego sera o łagodnym smaku (np. grojera)
    • 220 g startego parmezanu
    • 220 g startego żółtego sera o ostrym smaku (np. cheddar)
    • 150 g bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240 C.
    2. Brokuła umyć i pokroić na różyczki. Gotować go (w lekko osolonej wodzie lub na parze) przez około 5 minut. Powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący.
    3. W międzyczasie, w dużej misce roztrzepać jajka z mlekiem, creme fraiche, startymi serami, solą i pieprzem.
    4. Brokuły ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przykryć masą jajeczno-serową i posypać bułką tartą.
    5. Piec przez około 45 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis