Najlepsze gratin dauphinois

    Najlepsze gratin dauphinois

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniała zapiekanka ziemniaczana, do której można podać pieczoną wieprzowinę lub kotlety schabowe. Ważnym składnikiem jest gałka muszkatołowa - wtedy zapiekanka zawsze smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 litr pełnotłustego mleka
    • 1 łyżka masła
    • szczypta soli
    • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    • 250 ml śmietany
    • 160 g startego żółtego sera
    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • masło do wysmarowania naczynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Wlać mleko do brytfanki (najlepiej do casserole), dodać ziemniaki i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Postawić na średnim ogniu i gotować przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić ziemniaki.
    3. Naczynie żaroodporne natrzeć ząbkiem czosnku, a następnie wysmarować wysmarować masłem.
    4. Połowę śmietany wymieszać z połową startego sera.
    5. Połowę ziemniaków przełożyć do przygotowanego naczynia, oprószyć pieprzem i polać śmietaną z serem. Posypać pozostałym żółtym serem.
    6. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 1 godzinę, aż się przyrumieni z wierzchu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis