Teurgoule - pudding ryżowy

    Teurgoule - pudding ryżowy

    Zapisz do ulubionych
    5godz.5min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ten francuski deser to specjalność pochodząca z Normandii. Ryż piecze się powoli z słodkim mleku z dodatkiem cynamonu. Dzięki temu długiemu procesowi pieczenia powstaje pyszna, gęsta skarmelizowana skórka.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 175 g cukru
    • 175 g krótkoziarnistego ryżu do puddingów
    • 2 litry niepasteryzowanego mleka (lub świeżego mleka pełnotłustego)
    • 1 szczypta mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    2. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać cukier zwykły z cukrem waniliowym, ryżem, mlekiem i cynamonem.
    3. Piec przez 4,5 do 5 godzin.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis