Biscotti

    Biscotti

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 799 osób

    To proste biscotti bez dodatkowych ozdóbek. Moja koleżanka z pracy dała mi ten przepis. Jest to szybki, prosty i jeden z moich ulubionych włoskich przepisów na ciasteczka.

    Składniki
    ilość porcji: 42 

    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 400 g (3,25 szkl.) mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka aromatu anyżkowego lub 3 krople olejku anyżkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem blachę do ciastek.
    2. W średniej misce zmiksować olej z jajkami, cukrem i anyżem, aż wszystko się dobrze wymiesza. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki z jajami i wymieszać, aby powstało gęste ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej części uformować wałek na blachy do ciastek. Położyć wałek na przygotowanej blasze, a następnie spłaszczyć do grubości ok. 1,5 cm.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut, aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z blachy do pieczenia i położyć na metalowej podstawce, aby ostygło. Gdy ciasto nieco ostygnie, kroić w poprzek na 1,5 cm plastry. Położyć plastry przekrojoną stroną do góry z powrotem na blasze do pieczenia. Piec przez 6 do 10 minut po każdej stronie. Plastry powinny być lekko przypieczone.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis