Słodkie kruche ciasto

    Słodkie kruche ciasto

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Szybki i łatwy przepis na słodkie kruche ciasto. Doskonale nadaje się do tart i flanów. Można je zamrażać, a dzień przed użyciem po prostu przełożyć do lodówki, żeby rozmarzło.

    Składniki
    ilość sztuk: 600 g ciasta (około)

    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1 mała szczypta soli
    • 125 g masła
    • 1 żółtko
    • 100 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W robocie kuchennym lub w dużej misce zmiksować mąkę z cukrem, solą i masłem. Jeśli nie używa się miksera należy mieszać składniki, pocierając między palcami, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą.
    2. Dodać żółtko i wodę, i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut lub do czasu użycia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis