Słodkie bułeczki drożdżowe z rodzynkami

    Słodkie bułeczki drożdżowe z rodzynkami

    7polubień
    3godz.40min.


    Zrobione przez 18 osób

    Te małe bułeczki mogą być nadziewane rodzynkami, albo nawet groszkami czekoladowymi. Inne małe, suszone owoce też będą świetnie pasować.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 ml mleka
    • 10 g suchych drożdży
    • 500 g mąki pszennej
    • 60 g cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 100 g masła, stopionego
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 100 g rodzynek
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Podgrzać mleko aby było ciepłe i wymieszać drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka.
    2. W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą.
    3. Na środek suchych składników dodać stopione masło, następnie drożdże, pozostałe mleko i roztrzepane jajka. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie, ale nie klejące. Dodać rodzynki i wmieszać je do ciasta.
    4. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na 90 minut aby wyrosło.
    5. Wyrabiać ciasto energicznymi ruchami na powierzchni posypanej mąką, odkrawać małe, okrągłe lub podłużne bułeczki i ponownie odstawić ciasto, by wyrosło, na kolejne 90 minut.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    7. Piec przez 15 do 20 minut. W czasie, gdy bułeczki będą się piekły, przygotować glazurę, mieszając 2 łyżki mleka z 2 łyżkami cukru. Zagotować.
    8. Wyjąć bułki z piekarnika i natychmiast posmarować glazurą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AnnaDobrut
    autor:
    1

    Przepis extra. Bułki wyrosły nawet z krótszym czasie, niż w przepisie. Ja dałam nieco mniej mąki i nie dodawałam glazury, ponieważ były idealne na słodkość. Poza tym pękły mi, więc nie byłoby efektu. Niektóre znikły zanim wystygły I dodam, że piekłam na papierze do pieczenia i jest to najlepszy sposób. Elegancko odchodzą od niego i nic nie zostaje na blaszce - 02 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis