Słodki flan jajeczny

    Słodki flan jajeczny

    (1)
    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten francuski deser jest podobny do budyniu, ale jest gęstszy i piecze się go w piekarniku. Ma kremową konsystencję i bogaty, wspaniały smak. Podawać posypany cukrem pudrem, ze świeżymi owocami, lub bez żadnych dodatków.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g cukru
    • 100 g mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 40 g masła, stopionego
    • 500 ml zimnego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    2. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać mąkę i stopione masło i ponownie zmiksować. Stale mieszając, stopniowo dodawać zimne mleko, aż wszystko się dobrze połączy.
    3. Wlać ciasto do przygotowanego naczynia i piec przez 45 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis