Bardzo proste ciasto czekoladowe

    (5)
    45 min

    To ciasto to łatwizna. Można je podawać z bitą śmietaną, owocami, lub z lodami waniliowymi. Jest proste i pyszne!


    Zrobione przez 165 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 100 g cukru
    • 100 g mąki pszennej
    • 150 g solonego masła
    • 250 g czekolady deserowej
    • 3 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Czekoladę stopić w szklanej misce w mikrofalówce, podgrzewając ja przez 1 minutę. Dodać masło i podgrzewać jeszcze przez 20 sekund lub do czasu, kiedy się stopi. Dobrze wymieszać.
    3. Energicznie mieszając, dodawać jajka. Wmieszać cukier i mąkę i kontynuować mieszanie, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
    4. Wlać ciasto do silikonowej foremki i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (5)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis