Bardzo proste ciasto czekoladowe

    Bardzo proste ciasto czekoladowe

    16polubień
    45min.


    Zrobione przez 137 osób

    To ciasto to łatwizna. Można je podawać z bitą śmietaną, owocami, lub z lodami waniliowymi. Jest proste i pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 100 g cukru
    • 100 g mąki pszennej
    • 150 g solonego masła
    • 250 g czekolady deserowej
    • 3 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Czekoladę stopić w szklanej misce w mikrofalówce, podgrzewając ja przez 1 minutę. Dodać masło i podgrzewać jeszcze przez 20 sekund lub do czasu, kiedy się stopi. Dobrze wymieszać.
    3. Energicznie mieszając, dodawać jajka. Wmieszać cukier i mąkę i kontynuować mieszanie, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
    4. Wlać ciasto do silikonowej foremki i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    5

    jest bardzo pyszne.Ma banalny sposób przygotowania.;Ja robiłam to z bitą śmietana i malinami - 30 mar 2015

    smakosz12345678910
    4

    Mam pytanie zamiast Ekstraktu waniliowego można dodać cukier waniliowy? - 31 paź 2015

    Allrecipes
    autor:
    3

    @smakosz12345678910 zamiast ekstraktu waniliowego można dodać kilka kropel aromatu waniliowego, albo cukier waniliowy - ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość zwykłego cukru, bo będzie za słodkie - 01 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis