Bardzo łatwa tarta cytrynowa

    (46)
    25 min

    Prosta i pyszna! Ta tarta cytrynowa jest tak prosta, że każdemu się uda. Zamiast cytryn można użyć limonek. Połączenie cytryny ze słodkim skondensowanym mlekiem sprawia, że mleko gęstnieje i powstaje krem o niesamowitej konsystencji.


    Zrobione przez 102 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie herbatników typu digestives
    • 70 g masła, stopionego
    • 1 puszka (397 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 2 jajka
    • 3 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Pokruszyć herbatniki, dodać do nich stopione masło, wymieszać i wyłożyć tą masą dno głębokiej formy do tarty. Przycisnąć masę dobrze ręką lub szklanką.
    3. Do miski wlać skondensowane mleko, dodać jajka i dobrze wymieszać. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i odstawić. Wycisnąć sok z wszystkich 3 cytryn i powoli wlewać go do mleka, stale mieszając trzepaczką - masa powinna zgęstnieć. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
    4. Wlać krem cytrynowy na przygotowany spód i piec przez 10 minut.
    5. Przestudzić tartę i wstawić do lodówki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (46)

    Komentarze po polsku (2)

    DariaBujakiewicz
    9

    Bardzo prosty, rewelacyjny przepis Tarta wszystkim bardzo smakowała. Można jeszcze zrobić na wierzchu czekoladowe esy floresy z gorzkiej czekolady.  -  26 maj 2013

    autor:
    5

    przepis fajny i sprobuję.Jestem załamana ostatnio zrobiłam tarte cytrynową z innego przepisu i wyszedł mi sernik ,dlaczego?  -  20 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis