Kałamarnice z pomidorami suszonymi na słońcu

    Kałamarnice z pomidorami suszonymi na słońcu

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta prosta przystawka wniesie nieco słońca na Twój talerz!! Spróbuj jej zamiast typowych kałamarnic smażonych w głębokim tłuszczu. Kałamarnice smaży się tu przez chwilę w oliwie z dodatkiem czosnku, a następnie miesza z pomidorami suszonymi na słońcu. Jeśli lubisz pikantne dania - posyp je papryczką chili w płatkach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 8 kałamarnic, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 50 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie, drobno posiekanych
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W średniej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej czosnek z kałamarnicami przez 5 minut. Dodać pomidory - i danie gotowe! Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis