Biały tort kremowy

    Biały tort kremowy

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 54 osoby

    Smakowite, delikatne ciasto, które świetnie pasuje do wielu rodzajów mas i lukrów. Znakomicie smakuje z kawką lub herbatką.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 360 g (2,5 szklanki) mąki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) drobnego cukru
    • 710 ml (3 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 2,5 łyżeczki brandy
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 330 g świeżych truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i drobnym cukrem.
    3. Oddzielić białka jaj i odstawić żółtka do wykorzystania później. W szklanej lub metalowej misce ubić białka.
    4. Wymieszać 1 i 1/2 szklanki śmietany z wanilią. Dodać do mieszaniny z mąką, stale mieszając, a następnie delikatnie dodać ubite białka. Wlać ciasto do przygotowanych blaszek.
    5. Piec przez 30 minut w temperaturze 175°C. Pozostawić ciasta na około dziesięć minut w blaszkach by ostygły, po czym odwrócić i postawić na metalowej podstawce, aby dalej stygły. Gdy ciasta zupełnie ostygną, udekorować świeżą bitą śmietaną i podawać ze świeżymi truskawkami.
    6. Polewa: na niskiej prędkości miksera ubić na sztywno 1 i 1/2 szklanki śmietany (upewnić się, że jest bardzo dobrze schłodzona). Stale mieszając, dodać cukier puder oraz 2 i 1/2 łyżeczki brandy. Natychmiast użyć do przyozdobienia ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis