Pieczeń jagnięca nadziewana

    Pieczeń jagnięca nadziewana

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Łopatka jagnięca z nadzieniem z kopru włoskiego, borowików, orzechów i ziół, pieczona z ziemniakami - idealny obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 ml ciepłego mleka
    • 1 kromka francuskiego chleba
    • 20 g masła
    • 1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
    • 100 g borowików, oczyszczonych i posiekanych
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 1 jajko
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • 1 łyżka świeżej, posiekanej trybulki
    • 1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
    • 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
    • 4 plastry włoskiej szynki
    • Ziemniaki, obrane i pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie)
    • Zielona fasolka lub groszek (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240 C. Namoczyć chleb w ciepłym mleku.
    2. W patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać fenkuł pokrojony w plasterki i smażyć przez 5 minut. Przełożyć do miski, dodać grzyby, chleb, czosnek, jajko, orzechy i zioła.
    3. Naciąć łopatkę jagnięcą, aby powstała kieszeń.
    4. Napełnić kieszeń farszem i owinąć łopatkę plastrami szynki. Zabezpieczyć całość wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    5. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Piec jeszcze przez 35-40 minut, wkoło mięsa ułożyć ziemniaki. Po upływie 15 minut dodać łyżeczkę wody.
    6. Podawać z zieloną fasolką lub z groszkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis