To mini wersje klasycznego angielskiego deseru "trifle". Bardzo prosto się go przygotowuje i pięknie wygląda. Najlepiej użyć sosu truskawkowego, ale można go zastąpić dżemem.
K
kikine2008
Zrobione przez 23 osoby
Składniki
ilość porcji: 6
200 ml schłodzonej śmietany kremówki
8 biszkoptów
6 łyżek wytrawnego białego wina (np. Muscat)
6 łyżek sosu truskawkowego lub malinowego
250 g truskawek lub malin (lub wymieszać je)
200 ml budyniu waniliowego (wcześniej przygotowanego z mleka i budyniu w proszku i schłodzonego)
wiórki czekoladowe do dekoracji
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Zobacz swoją listę zakupów
Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowe w: 20min.
Przygotować bitą śmietanę: szklaną miskę i końcówki do ubijania włożyć do zamrażalnika na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika wlać do miski zimną śmietanę i ubijać na sztywno.
Biszkopty pokroić na mniejsze kawałki i ponakładać do szklanek.
W miseczce wymieszać wino z sosem owocowym. Do każdej szklanki wlać po 2 łyżki tej mieszaniny. Dodać owoce. (Kilka odłożyć do dekoracji.) Na owoce wlać budyń. Dodać bitą śmietanę i udekorować całość pozostałymi owocami i wiórkami czekoladowymi.