Deser truskawkowy

    Deser truskawkowy

    13polubień
    20min.


    Zrobione przez 20 osób

    To mini wersje klasycznego angielskiego deseru "trifle". Bardzo prosto się go przygotowuje i pięknie wygląda. Najlepiej użyć sosu truskawkowego, ale można go zastąpić dżemem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
    • 8 biszkoptów
    • 6 łyżek wytrawnego białego wina (np. Muscat)
    • 6 łyżek sosu truskawkowego lub malinowego
    • 250 g truskawek lub malin (lub wymieszać je)
    • 200 ml budyniu waniliowego (wcześniej przygotowanego z mleka i budyniu w proszku i schłodzonego)
    • wiórki czekoladowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przygotować bitą śmietanę: szklaną miskę i końcówki do ubijania włożyć do zamrażalnika na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika wlać do miski zimną śmietanę i ubijać na sztywno.
    2. Biszkopty pokroić na mniejsze kawałki i ponakładać do szklanek.
    3. W miseczce wymieszać wino z sosem owocowym. Do każdej szklanki wlać po 2 łyżki tej mieszaniny. Dodać owoce. (Kilka odłożyć do dekoracji.) Na owoce wlać budyń. Dodać bitą śmietanę i udekorować całość pozostałymi owocami i wiórkami czekoladowymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis