Tarta truskawkowa

    Tarta truskawkowa

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    W tej tarcie znajduje się krem waniliowy (tzw. "creme patissiere") i świeże truskawki. Najlepiej smakuje kiedy ma temperaturę pokojową, albo schłodzona. Aby zaoszczędzić na czasie proponuję użyć gotowego kruchego ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Krem
    • 25 g mąki kukurydzianej
    • 500 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1/2 świeżej laski wanilii)
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • Dodatki
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 500 g świeżych truskawek
    • 2 łyżki dżemu morelowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przygotować krem: w misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 1/3 zimnego mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i wanilię i gotować powoli na małym ogniu. Tuż zanim zacznie wrzeć zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut, aby przestygło.
    2. W osobnej misce wymieszać jajko z 2 żółtkami. Dodać zimne mleko wymieszane z mąką kukurydzianą. Dodać łyżkę gorącego mleka, wymieszać, a następnie wlać całość do garnka z ciepłym mlekiem - uwaga! mleko nie może być za gorące, bo jajka się zetną!
    3. Gotować na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje (gdy będzie gotowy będzie się osadzał na tylnej stronie łyżki). Zdjąć z ognia.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Formę do tarty wyłożyć ciastem, na nim ułożyć papier do pieczenia i wysypać suchy groch lub soczewicę (aby w trakcie pieczenia nie podnosiło się). Piec przez około 15 minut, aż brzegi się przyrumienią.
    5. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 15 minut. Na tak podpieczony spód wlać krem waniliowy, na wierzchu ułożyć truskawki.
    6. Dżem morelowy lekko podgrzać (w małym rondelku na małym ogniu, albo w mikrofalówce przez 15 sekund), aby był płynny. Posmarować nim truskawki, jakby nakładając polewę.
    7. Przechowywać w lodówce do czasu podania.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis