Rabarbar i truskawki pod kruszonką

    Rabarbar i truskawki pod kruszonką

    1polubienie
    12godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    To ciasto łączy owoce sezonowe, które świetnie do siebie pasują: rabarbar jest kwaskowaty, a truskawki słodkie. Podawać z sosem waniliowym, śmietaną lub lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg rabarbaru
    • 120 g brązowego cukru
    • 150 g masła
    • 300 g mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru białego
    • 500 g truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.50min. 

    1. Dzień wcześniej: rabarbar obrać i pokroić na 3-cm kawałki. Wymieszać z brązowym cukrem i wstawić na 12 godzin do lodówki. Przed użyciem odcedzić.
    2. Mąkę wymieszać z masłem palcami, pocierając składniki w palcach, aż będą przypominać grubą bułkę tartą. Wmieszać biały cukier i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i nałożyć do niego odcedzony rabarbar. Na nim ułożyć truskawki i posypać całość kruszonką. NIE DOCISKAĆ.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Pilnować, aby się nie przypaliło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis