Małże duszone w pomidorowym sosie z winem

    (2)

    Uwielbiam owoce morza, a przede wszystkim małże. Połączenie smaku pomidorów i małży jest boskie! Oczywiście, obowiązkowym dodatkiem jest chleb z chrupiącą skórką.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g świeżych małży
    • 2 pomidory pokrojone w kostkę
    • 3 łodyżki tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Na średniej patelni, na średnim ogniu smażyć cebulę w oliwie przez 5 minut.
    2. Dodać pomidory i tymianek, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dodać białe wino i gotować przez 5 minut.
    3. Dodać małże (jeśli nie mieszczą się na patelni wszystkie - dusić partiami), przykryć patelnię i dusić przez 3 minuty. Jeśli muszle się nie otworzą, przykryć ponownie i dusić jeszcze przez 2 lub więcej minut. Wszelkie nieotwarte muszle wyrzucić. Otwarte muszle podawać zaraz po przygotowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis