Stek z frytkami

    Stek z frytkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Moja mama robiła to danie na obiad w każdą sobotę, ja je robię w każdą niedzielę! Wybieram delikatne mięso, np. polędwicę. Frytki smażę we frytownicy, bo dzięki temu zawierają mniej tłuszczu, ale można je też usmażyć na patelni w porządnie rozgrzanym oleju. Używam też soli z nasionami fenkułu, która świetnie pasuje do frytek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • olej do smażenia
    • 8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie paski
    • 1 stek na osobę
    • 1 łyżka solonego masła
    • 2 łyżki wina Muscadet (albo innego wytrawnego białego wina)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej we frytownicy do 190 C.
    2. Ziemniaki wytrzeć w czystą ściereczkę, włożyć do frytownicy i smażyć przez 13-14 minut. Wyjąć frytki z frytownicy i zmniejszyć temperaturę oleju do 180 C. Ponownie zanurzyć frytki w oleju i smażyć przez 4 minuty.
    3. Wyjąć frytki z frytownicy, dobrze odcedzić i wyłożyć na duży półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami. Osuszyć frytki ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Oprószyć solą.
    4. W patelni, na dużym ogniu rozgrzać masło. Steki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony aby były krwiste.
    5. Wyjąć mięso z patelni i wlać do niej wino. Mieszając drewnianą łyżką, zdrapać z dna przypalone resztki.
    6. Podawać steki z frytkami i sosem z patelni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    dobre - 17 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis