Gulasz wołowy na piwie

    (8)
    2 godz. 40 min

    Ten gulasz jest bardzo prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Efekt końcowy jest wyśmienity! Doskonale pasuje do niego dziki ryż, puree ziemniaczane, polenta, albo po prostu pieczywo z chrupiącą skórką.


    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g masła
    • 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w paski
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 100 ml bulionu wołowego
    • 5 marchewek pokrojonych w plasterki
    • 600 ml piwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużym rondelku stopić masło i podsmażyć na nim wołowinę. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. W osobnym garnku, stale mieszając podsmażać cebulę przez kilka minut na średnim ogniu, aby zmiękła. Oprószyć ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na końcu dodać mąkę. Smażyć przez minutę, stale mieszając. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i mieszać drewnianą łyżką, zeskrobując resztki przysmażone do dna garnka.
    3. Dodać mięso, marchew i piwo.
    4. Przykryć i dusić przez około 2 godziny i 15 minut, aż wołowina będzie bardzo miękka.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Komentarze po polsku (2)

    Amieszka
    autor:
    2

    Z ilością marchewek się zgodzę, natomiast łyżeczka gałki muszkatałowej jest jak najbardziej odpowiednia!  -  28 paź 2014

    ArturFeveriaSzcześniak
    2

    Pięć marchewek to za dużo, no chyba, że są malutkie. Łyżeczka gałki muszkatałowej też za dużo, proponuję pół. Na piwie też nie oszczędzać i w sumie nie wiem, czy nie będzie lepsze np. ciemne.  -  16 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)