Gulasz wołowy na piwie

    Gulasz wołowy na piwie

    13polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 15 osób

    Ten gulasz jest bardzo prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Efekt końcowy jest wyśmienity! Doskonale pasuje do niego dziki ryż, puree ziemniaczane, polenta, albo po prostu pieczywo z chrupiącą skórką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g masła
    • 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w paski
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 100 ml bulionu wołowego
    • 5 marchewek pokrojonych w plasterki
    • 600 ml piwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużym rondelku stopić masło i podsmażyć na nim wołowinę. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. W osobnym garnku, stale mieszając podsmażać cebulę przez kilka minut na średnim ogniu, aby zmiękła. Oprószyć ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na końcu dodać mąkę. Smażyć przez minutę, stale mieszając. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i mieszać drewnianą łyżką, zeskrobując resztki przysmażone do dna garnka.
    3. Dodać mięso, marchew i piwo.
    4. Przykryć i dusić przez około 2 godziny i 15 minut, aż wołowina będzie bardzo miękka.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    2

    Z ilością marchewek się zgodzę, natomiast łyżeczka gałki muszkatałowej jest jak najbardziej odpowiednia! - 28 paź 2014

    ArturFeveriaSzcześniak
    2

    Pięć marchewek to za dużo, no chyba, że są malutkie. Łyżeczka gałki muszkatałowej też za dużo, proponuję pół. Na piwie też nie oszczędzać i w sumie nie wiem, czy nie będzie lepsze np. ciemne. - 16 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis