Trójkąciki z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym

    (4)

    Wegetariańskie paszteciki ze szpinakiem i serem ricotta. Można je błyskawicznie upiec, gdy przyjdą niespodziewani goście. Można je też zamrozić przed upieczeniem, a później wstawić do piekarnika bez rozmrażania i tylko wydłużyć czas pieczenia.


    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie ciasta filo
    • 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
    • 250 g sera ricotta
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 2 łyżki oliwy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wymieszać ser ricotta ze szpinakiem, jajkami, bazylią, solą i pieprzem.
    3. Na płaskiej powierzchni rozłożyć arkusz ciasta filo i nałożyć na nie łyżkę farszu. Złożyć w trójkąt. Kontynuować z pozostałym ciastem.
    4. Ułożyć trójkąciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec przez 20 minut, aż się lekko przyrumienią.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)