Pierożki ze szpinakiem

    Pierożki ze szpinakiem

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    W krajach arabskich te pierożki są często podawane jako przystawka. Ich nadzienie stanowi świeży szpinak i orzechy piniowe.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 200 ml wody
    • 400 g świeżego szpinaku, posiekanego i odciśniętego z nadmiaru wody
    • 250 g cebuli, obranej i drobno posiekanej
    • 50 g orzechów piniowych
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka przyprawy sumak
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do miski robota kuchennego dodać mąkę, oliwę, sól, wodę i proszek do pieczenia i miksować na wolnych obrotach przez 5 minut. Ciasto musi odchodzić od ścianek miski, jeśli nie odchodzi należy dodać więcej mąki. Przełożyć ciasto do innej miski i odstawić na 10-20 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Przygotować nadzienie: wymieszać cebulę ze szpinakiem, orzechami, sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i przyprawą sumak.
    4. Stolnicę lekko posypać mąką, rozwałkować ciasto dość cienko i wykrawać kółka o średnicy 8 cm.
    5. Na środek każdego kółka nakładać po 1 łyżkę nadzienia i składać pierożki, tworząc trójkąty. Sklejać brzegi, aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 10-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis