Tarta ze szpinakiem i łososiem

    Tarta ze szpinakiem i łososiem

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Ta tarta jest bardzo prosta, ale zarazem elegancka i pyszna - doskonała na obiad. Można do niej użyć gotowego kruchego ciasta, albo nawet ciasta francuskiego. Szpinak może być mrożony.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Kruche ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła pokrojonego w kostkę
    • szczypta soli
    • 1 łyżka wody
    • Nadzienie
    • 200 g świeżego szpinaku
    • 150 g filetów z łososia
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 ml creme fraiche
    • 50 g startego żółtego sera o delikatnym smaku
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę salt. Wymieszać składniki, pocierając je w palcach, aż będzie konsystencją przypominać grubą bułkę tartą. Wymieszać wszystko dobrze, uformować kulę i odstawić.
    2. Szpinak ugotować i dobrze odsączyć (w razie potrzeby odcisnąć na sicie). W patelni, na łyżeczce masła smażyć łososia na średnim ogniu przez 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Roztrzepać jajka, dodać creme fraiche i dobrze wymieszać. Zetrzeć żółty ser i dodać do jajek. Łososia porozdzielać na małe kawałeczki, a szpinak posiekać. Odstawić.
    4. Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką i wyłożyć nim wysmarowane masłem naczynie żaroodporne. Wlać na ciasto masę z łososiem. Piec przez 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis