Zupa szpinakowa z kozim serem

    Zupa szpinakowa z kozim serem

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta zupa ma piękny, zielony kolor, więc lubię ją podawać z łyżką śmietany i posypać sezamem. Nie można się jej oprzeć, kiedy jest sezon na świeżutki szpinak prosto z ogródka.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g młodych liści szpinaku, usunąć łodyżki
    • 50 g świeżego sera koziego
    • 100 ml śmietany 18%
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 1 łyżeczka nasion sezamu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Opłukać liście szpinaku. W garnku zagotować osoloną wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej szpinak. Gotować przez 1 minutę, a następnie wyjąć i natychmiast włożyć pod lodowatą wodę. Taka różnica temperatur spowoduje zatrzymanie procesu gotowania i liście zachowają żywy, zielony kolor.
    2. Wymieszać szpinak z kilkoma łyżkami gorącej wody, w której się gotował. Podgotować chwilę, a następnie dodać kozi ser i połowę śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Uprażyć sezam w piekarniku pod grillem, albo na suchej patelni podgrzewając go, aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
    4. Wlać gęstą zupę do 2 głębokich talerzy, dodać po łyżeczce śmietany na sam środek. Wlać po kilka kropel oliwy i na koniec posypać zupę sezamem. Podawać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis