Pikantny sos pomidorowy

    (2)

    To wspaniały sos do makaronu. Często gotuję go więcej i część zamrażam. Można go też użyć do lasagne, albo na przykład do grillowanych roladek z bakłażana z kozim serem.


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 400 g cebuli, drobno posiekanej
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 1/2 łyżka suszonego majeranku
    • 1/2 łyżka papryki w proszku
    • 1/2 łyżki suszonych płatków chili
    • 1/2 łyżka soli
    • 2 kg pomidorów, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wlać oliwę do rondelka i podsmażać na niej cebulę na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 45 minut.
    2. Wymieszać sos i w razie potrzeby doprawić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis