Pikantny sos pomidorowy
1 / 1 Zdjęcie:  Bibus
Następne

Pikantny sos pomidorowy

To wspaniały sos do makaronu. Często gotuję go więcej i część zamrażam. Można go też użyć do lasagne, albo na przykład do grillowanych roladek z bakłażana z kozim serem.

kikine2008

Składniki

ilość porcji: 32 

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 400 g cebuli, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżka papryki w proszku
  • 1/2 łyżki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżka soli
  • 2 kg pomidorów, posiekanych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Wlać oliwę do rondelka i podsmażać na niej cebulę na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 45 minut.
  2. Wymieszać sos i w razie potrzeby doprawić.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie