Bezowe pieczarki

    Bezowe pieczarki

    5polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 145 osób

    Wymagają trochę pracy i czasu, ale wyglądają spektakularnie. Są wysoko cenionymi podarkami świątecznymi! Podobnie jak w przypadku innych przepisów na bezę, powinno się je piec jedynie w suche dni. Do ich wykonania potrzebny będzie worek do wyciskania ciasta ze zwykłą końcówką. Jeśli masz jeszcze w domu plastikowe koszyki po jagodach, pozostałe z lata, to pieczarki będą w nich wyglądać zupełnie realistycznie.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 120 ml (pół szklanki) białek
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 łyżka gorzkiego kakao
    • 110 g polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 110°C. 2 blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
    2. W dużej szklanej lub metalowej misce, ze pomocą miksera, ubić lekko białka by powstała piana. Dodać kamień winny, sól i wanilię. Kontynuować ubijanie, aż powstanie miękka, gęsta piana. Stopniowo dodawać cukier, tak aby nie opadał na dno, i nadal ubijać, aż piana będzie całkiem sztywna i błyszcząca.
    3. Na worek do wyciskania ciasta nałożyć okrągłą końcówkę i napełnić go do połowy pianą z białek. Aby wykonać kapelusze pieczarek, należy wycisnąć okrągłe kupki piany na jedną z przygotowanych blach. Formując kapelusz, pociągnąć worek w bok, aby nie powstał czubek. Aby wykonać nóżki, na drugą blachę należy wycisnąć odrobinę piany, a następnie pociągnąć worek prosto w górę. Nóżki powinny być grubsze u podstawy i cieńsze na końcu. Bez obaw, elementy nie muszą być identyczne. Grzyby będą wyglądać bardziej naturalnie, jeśli poszczególne elementy będą różnych rozmiarów. Za pomocą małego sitka lekko oprószyć kapelusze kakao.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę, lub do momentu gdy kapelusze będą na tyle suche, by można je było łatwo zdjąć z blachy. Odstawić by całkowicie ostygły. Roztopić polewę czekoladową w metalowej misce nad gotującą wodą, lub w szklanej misce w kuchence mikrofalowej, mieszając od czasu do czasu aż będzie gładka.
    5. Zrobić mały otwór w dolnej części kapelusza grzyba. Rozsmarować czekoladę na spodzie kapelusza. Zanurzyć końcówkę nóżki w czekoladzie, a następnie docisnąć lekko do otworu. Kiedy czekolada zastygnie, nóżka i kapelusz będą sklejone. Powtórzyć z pozostałymi częściami pieczarek. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu lub w puszce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    Kamień winny można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością albo w sklepach internetowych, np. tu: http://www.evergreen.pl/winny-kamien-40g-p-403.html - 22 paź 2012

    autor:
    0

    gdzie mozna znalesc kamien winny? jak mniej wiecej wyglada? - 21 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis