Czekoladowe magdalenki

    Czekoladowe magdalenki

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Najlepsza czekolada pochodzi z Francji i produkuje ją Valrhona. Jeśli uda się Wam ją dostać - a szczególnie w wersji z przyprawami korzennymi - będzie idealna do tych ciasteczek. Jeśli nie - wybierzcie inną, ale koniecznie najwyższej jakości!

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 4 jajka
    • 90 g cukru
    • 100 g masła, stopionego
    • 100 g czekolady bardzo dobrej jakości (najlepiej z przyprawami)
    • 50 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C.
    2. Wymieszać jajka z cukrem. W kąpieli wodnej, na małym ogniu stopić czekoladę z masłem, a następnie dodać do masy jajecznej. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać ciasto do foremki na magdalenki.
    3. Piec przez 10-12 minut. Ostudzić przed wyjęciem z formy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis