Spaghetti arrabbiata

    Spaghetti arrabbiata

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To włoskie danie, które jest dość pikantne (w zależności od tego, jak dużo chili się doda). Szybko się je przygotowuje, dlatego jest idealne na obiad w środku tygodnia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 60 g pancetty pokrojonej w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 800 g pomidorów z puszki wraz z sosem
    • 1 duża szczypta chili w płatkach, lub do smaku
    • 500 g makaronu spaghetti
    • 2 łyżki startego parmezanu (do posypania)
    • Kilka świeżych listków bazylii (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do patelni wlać oliwę i smażyć pancettę przez 5 minut. Dodać czosnek, pomidory i chili. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
    2. Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na półmisek. Polać sosem, posypać parmezanem i udekorować bazylią.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis