Eleganckie ceviche z łososiem

    Eleganckie ceviche z łososiem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pięknie wyglądająca, świeża i pyszna przystawka, która będzie rozpływać się w ustach. Łosoś jest pokrojony w kostkę, zamarynowany w soku z cytryny i pomarańczy, a następnie podawany w małych szklaneczkach z porem i wyrazistym sosem vinaigrette.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 por, tylko biała część
    • 1 cytryna
    • 1 pomarańcza
    • 1 filet z łososia pokrojony w kostkę
    • sól morska i pieprz do smaku
    • 3-4 łyżki oleju
    • skórka z pomarańczy lub z cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Odłożyć na bok 2 łyżki soku do użycia do vinaigrettu.
    2. W pozostałym soku zamarynować łososia. Doprawić solą i pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.
    3. W międzyczasie gotować pora przez 10 minut w szybkowarze. Ostudzić i pokroić w cienkie paski.
    4. Przygotować vinaigrette: wymieszać odłożony sok z pomarańczy i cytryny z solą, pieprzem i 3-4 łyżkami oleju.
    5. Do każdej szklanki nałożyć 1 łyżeczkę pora, 1 łyżeczkę vinaigrettu i 2 łyżki łososia. Udekorować skórką z cytryny i pomarańczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis