Bawarski tort jabłkowy

    Bawarski tort jabłkowy

    8polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 272 osoby

    Ten tort przygotowuje się w tortownicy. Dzięki serkowi śmietankowemu, migdałom i jabłkom jedząc go jest się w siódmym niebie! W czasie Świąt zasmakuj w tym deserze wraz z bliskimi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 g masła
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 225 g serka śmietankowego
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 6 jabłek - obranych, wydrążonych i pokrojonych w plasterki
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 25 g (1/4 szklanki) pokrojonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 230°C.
    2. Utrzeć masło z cukrem, wanilią i mąką. Wyłożyć mieszankę na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć. Odstawić.
    3. W średniej misce zmiksować serek z cukrem. Dodać jajko i wanilię. Wlać masę na przygotowany spód. Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem. Wyłożyć jabłka na wierzch masy serowej.
    4. Piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i kontynuować pieczenie przez kolejne 25 minut. Posypać migdałami wierzch tortu. Kontynuować pieczenie, aż migdały będą lekko rumiane. Ostudzić przed wyjęciem z blachy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis