Wolno pieczona jagnięcina

    Wolno pieczona jagnięcina

    1polubienie
    7godz.10min.


    Zrobione przez 15 osób

    To dobry przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Wstawiam udziec jagnięcy do piekarnika wczesnym rankiem, a na 15 jest już gotowy!

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 1 3 kg udźca jagnięcego
    • 3 duże marchewki pokrojone w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
    • 1 pęczek ziół (dowolnych)
    • 1-2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 200 ml wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7godz.  ›  Gotowe w: 7godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C.
    2. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułożyć pokrojone w kostkę: marchew, selera i cebulę. Polać oliwą i białym winem i dodać zioła.
    3. Cienkim nożem ponakłuwać udziec. W dziurki włożyć kawałki czosnku. Ułożyć mięso na warzywach. Przykryć i piec przez 7 godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis