Zaloguj się Zarejestruj się

Wolno pieczona jagnięcina

To dobry przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Wstawiam udziec jagnięcy do piekarnika wczesnym rankiem, a na 15 jest już gotowy!

Yann44

Składniki
ilość sztuk: 6 

  • 1 3 kg udźca jagnięcego
  • 3 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek ziół (dowolnych)
  • 1-2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml wytrawnego białego wina

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7godz.  ›  Gotowe w: 7godz.10min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułożyć pokrojone w kostkę: marchew, selera i cebulę. Polać oliwą i białym winem i dodać zioła.
  3. Cienkim nożem ponakłuwać udziec. W dziurki włożyć kawałki czosnku. Ułożyć mięso na warzywach. Przykryć i piec przez 7 godzin.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie