Prosta tarta tatin

    Prosta tarta tatin

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To francuski deser z jabłkami i karmelem. Potrzeba do niego formy na tartę, którą można używać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Karmel można kupić gotowy, ale znacznie lepiej smakuje ten domowej roboty!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka wody
    • 4 duże jabłka - obrane i pokrojone w ćwiartki
    • 2 łyżki ciemnobrązowego cukru
    • 75 g solonego masła pokrojonego w kostkę
    • 1 opakowanie kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Przygotować karmel: do żaroodpornej formy na tartę wlać wodę i wymieszać z cukrem. Postawić na kuchence i podgrzewać przez kilka minut, aż zacznie się rumienić i karmelizować. Poruszać foremką, aby karmel rozlał się równomiernie po dnie.
    3. Na karmelu ułożyć 2 warstwy jabłek, układając je w okręgi. Posypać brązowym cukrem, na wierzchu ułożyć małe kawałeczki masła. Przykryć kruchym ciastem, przyciskając dobrze brzegi ciasta do brzegów foremki.
    4. Piec przez 30 minut. Wyjąć z foremki, odwracając ją do góry dnem bezpośrednio na talerz. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis