Proste kruche ciasto

    Proste kruche ciasto

    18polubień
    15min.


    Zrobione przez 68 osób

    Bardzo proste, kruche ciasto, które będzie się idealnie nadawać do tart, kisz i tym podobnych niesłodkich wypieków. Ma nieco maślany smak. Łatwo się je zamraża - wystarczy owinąć w folię spożywczą. Jeśli chcemy je rozmrozić, to trzeba je pozostawić na noc w lodówce.

    Składniki
    ilość sztuk: 450 g (około)

    • 1 żółtko
    • 125 g masła pokrojonego na kwałki
    • 250 g mąki pszennej
    • 50 ml wody (lub więcej w razie potrzeby)
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W robocie kuchennym lub w dużej misce wymieszać mąkę z solą i z masłem. Mieszać, aż ciasto będzie przypominać duże okruchy, a nie będzie już w nim grudek masła.
    2. Dodać żółtko i tyle wody, aby powstało nieklejące się ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki lub użyć od razu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    GrażynaMarkowska
    12

    Wyprobowałam -rewelacja ! - 21 maj 2013

    autor:
    4

    mmmmmm - 23 lis 2015

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 04 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis