Bardzo łatwa pavlova

    Bardzo łatwa pavlova

    5polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 290 osób

    Aby piana z białek nie była płaska i ziarnista, spróbuj ubijać białka aż piana będzie sztywna, ale nie sucha. Białka ubite zbyt mocno tracą objętość i „siadają” po dodaniu do innych składników. Dodatkowo, dodając cukier, trzeba cały czas ubijać i dodawać po ok. 1 łyżce na raz, porządnie ubijając po każdym dodaniu. Następnie należy ubijać pianę by była gęsta, biała i błyszcząca. Ani odrobina tłuszczu czy żółtka nie może dostać się do białek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 białka
    • 250 g (1,25 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • 475 ml śmietany tortowej
    • 6 kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. Na pergaminie narysować okrąg o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce ubić białka na sztywną, ale nie suchą pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce na raz, ubijając porządnie po każdym dodaniu. Ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Białka ubite za mocno tracą objętość i „siadają” po dodaniu do innych składników. Ani odrobina tłuszczu lub żółtek nie może dostać się do białek. Delikatnie dodać aromat waniliowy, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą.
    3. Nałożyć mieszaninę łyżką do okręgu narysowanego na pergaminie. Nakładać od środka i rozprowadzać mieszanką w kierunku brzegu, nadbudowując lekko brzeg. W ten sposób w środku powinno powstać niewielkie zagłębienie.
    4. Piec 1 godzinę. Ostudzić na metalowej podstawce.
    5. Zdjąć papier i położyć bezę na płaskim dużym talerzu. Wypełnić środek bezy bitą śmietaną, którą można posłodzić. Udekorować po wierzchu plasterkami kiwi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis