Prosta pasta z pigwy

    Prosta pasta z pigwy

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 20 osób

    Prosty sposób na przygotowanie pasty z pigwy. Pigwę gotuje się na parze, a następnie gotuje z dodatkiem cukru i odstawia, aby masa zastygła. Podawać na chlebie, jak dżem, albo jako dodatek do mięs i serów.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1,5 kg dojrzałej pigwy
    • 800 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pigwę obrać i pokroić na kawałki. Gotować na parze przez ok. 20 minut (można też ugotować ją w szybkowarze).
    2. Zmiksować na pulpę, wymieszać z 800 g cukru i gotować na małym ogniu przez 10 minut, stale mieszając.
    3. Odstawić, aby masa ostygła, a gdy będzie już całkiem zimna, wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić ją. Gdy stężeje, pokroić na nieduże prostokąciki.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis