Prosta brioszka

    Prosta brioszka

    Zapisz do ulubionych
    8godz.45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Nic nie smakuje tak dobrze, jak chleb upieczony samodzielnie w domu! Brioszka to słodka bułka drożdżowa, która będzie wspaniale smakować na śniadanie. Ciasto wyrabia się dzień wcześniej, bo musi przez noc wyrosnąć. Podawać z masłem i z dżemem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto na brioszkę
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki soli
    • 50 g cukru
    • 4 jajka
    • 170 g niesolonego, miękkiego masła
    • 2 opakowania (po 7g) suszonych drożdży rozpuszczonych w 1 łyżeczce ciepłej wody
    • Lukier
    • 1 łyżeczka wody
    • 50 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +8godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, jajka, masło i drożdże. Dobrze wymieszać, aby powstało ciasto. Przykryć miskę talerzem i odstawić na noc, aby wyrosło (na 6-7 godzin).
    2. Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką, a następnie złożyć na 4 części. Powtórzyć ten proces jeszcze jeden raz. Uformować z ciasta wałek i przekroić na 8-10 kawałków. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie na wysokość jej brzegów.
    3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150 C. Przygotować lukier mieszając na gładką masę 1 łyżeczkę wody ze 50 g cukru pudru. Odstawić.
    4. Piec brioszkę w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmarować lukrem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis