Zapiekanka z jagnięciną

    Zapiekanka z jagnięciną

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli macie resztki pieczeni jagnięcej - polecam tę zapiekankę. Jest bardzo prosta, a przy tym pożywna.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g resztek pieczeni jagnięcej
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka świeżych ziół (np. tymianku)
    • 750 g obranych ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 100 ml mleka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Ziemniaki włożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
    3. Jagnięcinę drobno zmiksować w robocie kuchennym.
    4. W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zmieloną jagnięcinę i tymianek i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
    5. Ziemniaki odcedzić i rozgnieść na puree, dodać mleko i masło. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
    6. Mieszaninę z jagnięciną włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć puree ziemniaczanym. Na wierzchu położyć łyżkę masła i zapiekać przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis