Quenelle - kluseczki z kaszy manny

    Quenelle - kluseczki z kaszy manny

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Te francuskie kluseczki są podobne do włoskich gnocchi. Połowa z nich jest z bazylią, a połowa z serem. Podawać z sosem pomidorowym lub z beszamelem i startym żółtym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 120 g kaszy manny
    • 175 ml mleka
    • 2 jajka
    • 3 litry osolonej wody do gotowania klusek
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 50 g startego żółtego sera
    • 60 g masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średnim rondelku, na średnim ogniu zagotować mleko z masłem. Wlać kaszę mannę i szybko mieszać, aż mieszanina będzie odchodzić od brzegów garnka.
    2. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić a następnie dodać jajka, sól i pieprz. Podzielić masę na dwie części. Do połowy dodać żółty ser, a do drugiej połowy - bazylię.
    3. W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować 3 litry osolonej wody.
    4. W międzyczasie na talerz wysypać 3 łyżki mąki. Z ciasta formować podłużne kluski o wymiarach 2 cm x 8 cm. Obtaczać kluski w mące i odstawiać.
    5. Gotować kluski we wrzątku, aż wypłyną. Wyjmować z wody łyżką cedzakową i układać na półmisku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis