Przegrzebki z szynką serrano i szpinakiem

    (1)

    Tego dania nie trzeba doprawiać solą, bo szynka serrano ma jej już dość sporo. Połączenie smaku tej szynki ze szpinakiem jest cudowne. Zamiast serrano można użyć szynki prosciutto albo parmeńskiej.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki wytrawnego białego wina
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 200 g świeżego szpinaku, umytego i odcedzonego
    • 4 przegrzebki
    • 4 plasterki szynki serrano
    • 4 drewniane wykałaczki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średnim rondelku, na średnim ogniu wymieszać łyżkę masła z białym winem i z szalotką. Dodać szpinak i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
    2. Owinąć każdego przegrzebka w plasterek szynki i zabezpieczyć wykałaczką.
    3. Na małej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą łyżkę masła i smażyć na nim przegrzebki przez minutę z każdej strony.
    4. Przegrzebki w szynce podawać na ugotowanym szpinaku.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)