Przegrzebki z szynką serrano i szpinakiem

    Przegrzebki z szynką serrano i szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tego dania nie trzeba doprawiać solą, bo szynka serrano ma jej już dość sporo. Połączenie smaku tej szynki ze szpinakiem jest cudowne. Zamiast serrano można użyć szynki prosciutto albo parmeńskiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki wytrawnego białego wina
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 200 g świeżego szpinaku, umytego i odcedzonego
    • 4 przegrzebki
    • 4 plasterki szynki serrano
    • 4 drewniane wykałaczki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średnim rondelku, na średnim ogniu wymieszać łyżkę masła z białym winem i z szalotką. Dodać szpinak i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
    2. Owinąć każdego przegrzebka w plasterek szynki i zabezpieczyć wykałaczką.
    3. Na małej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą łyżkę masła i smażyć na nim przegrzebki przez minutę z każdej strony.
    4. Przegrzebki w szynce podawać na ugotowanym szpinaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis