Przegrzebki z likierem anyżowym pastis

    Przegrzebki z likierem anyżowym pastis

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To danie najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych przegrzebków. Szybko się je przygotowuje, a smakuje dość nietuzinkowo. Pastis to likier anyżkowy z Francji.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 6-8 przegrzebków (3-4 przegrzebki na osobę)
    • 3 łyżki likieru pastis
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 50 g mieszanej sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Na patelni, na dużym ogniu stopić łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić - dodać oliwę.
    2. Gdy patelnia będzie gorąca, dodać przegrzebki i smażyć z jednej strony.
    3. Po 3 minutach odwrócić je i polać likierem, a następnie oprószyć solą.
    4. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie zmniejszyć ogień na średni.
    5. Dolać łyżeczkę octu balsamicznego i wymieszać, aby od dna patelni oderwały się przysmażone resztki.
    6. Przełożyć przegrzebki na talerze. Dookoła ułożyć liście sałaty, a przegrzebki polać sosem. Oprószyć pieprzem. Bon appetit!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis