Przegrzebki w szampanie

    (4)

    Ta elegancka przystawka smakuje wspaniale, a jest bardzo prosta. Przegrzebki (czyli muszle św. Jakuba) są podane w kremowym sosie na bazie szampana.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 żółtko
    • 100 g pieczarek pokrojonych w kostkę
    • 12 przegrzebków
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 300 ml szampana
    • 30 g masła
    • 50 ml creme fraiche
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Podsmażać szalotkę przez 5 minut, aż zmięknie.
    2. Wmieszać pieczarki i smażyć, aż zmiękną. Jeśli wycieknie z nich bardzo dużo płynu - odcedzić go.
    3. Dodać przegrzebki i wymieszać. Wlać szampana i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Z patelni wybrać sos, resztę przykryć i zdjąć patelnię z ognia.
    5. Przecedzić sos do czystego rondelka. Gotować, aby sos się zredukował o mniej więcej połowę.
    6. W misce roztrzepać żółtko z creme fraiche. Wmieszać to do zredukowanego sosu.
    7. Dodać przegrzebki i pieczarki i gotować na średnim ogniu przez 2 minuty. Podawać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)