Przegrzebki w kokosowym curry

    Przegrzebki w kokosowym curry

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To curry jest kremowe, pyszne i bardzo proste. Przegrzebki gotuje się w sosie z dodatkiem mleczka kokosowego, skórki z limonki i wanilii. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • nasiona z 1 laski wanilii
    • skórka starta z 1 limonki
    • 2 łyżki posiekanej kolendry
    • 2 łyżeczki curry
    • 300 ml mleczka kokosowego
    • 500 g małych przegrzebków
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać nasiona wanilii z mleczkiem kokosowym i skórką z limonki. Odstawić.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut.
    3. Wmieszać curry i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać mleczko kokosowe i gotować przez minutę, stale mieszając.
    4. Dodać przegrzebki, gotować przez 1 minutę, a następnie dodać kolendrę. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis