Bardzo czekoladowe ciasto malinowe

    Bardzo czekoladowe ciasto malinowe

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 135 osób

    Intensywny smak czekolady w połączeniu z malinami - to ciasto jest wilgotne i gęste. Dodatkowe łakocie to dekoracja z malin!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 170 g (17 kostek po 10 g) półsłodkiej czekolady
    • 170 g (17 kostek po 10 g) gorzkiej czekolady
    • 7 jajek, oddzielnie białka i żółtka
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 225 g masła
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 170 g (17 kostek po 10 g) półsłodkiej czekolady
    • 180 ml (3/4 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 110 g mrożonych malin, rozmrożonych
    • 3 łyżki dżemu malinowego (bez pestek)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 150°C. Wyłożyć papierem do pieczenia dna dwóch tortownic o średnicy 23 cm.
    2. Sposób wykonania ciasta: stopić 170 g półsłodkiej czekolady i 170 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić i wbić żółtka.
    3. W dużej misce zmiksować masło lub margarynę z 1,5 szklanki cukru i wanilią aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać mieszankę czekoladową i nadal miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawać mąkę, mieszając, aż wszystko się dobrze połączy.
    4. W drugiej misce ubić delikatnie białka. Stopniowo dodać połowę szklanki cukru, ubijając na miękką pianę. Do ciasta czekoladowego dodać białka w trzech porcjach. Wlać ciasto do przygotowanych blach i wygładzić wierzch.
    5. Piec około 45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie z wilgotnymi okruszkami. Schłodzić w blaszkach.
    6. Polewa: w rondlu doprowadzić śmietanę do wrzenia. Drobno posiekać 170 g półsłodkiej czekolady i dodać do śmietany, mieszając. Zdjąć rondel z ognia i kontynuować mieszanie do momentu, aż konsystencja będzie jednolita. Wlać polewę do miski i przykryć folią spożywczą dokładnie dociskając ją do powierzchni czekolady, aby zapobiec tworzeniu skorupki. Przechowywać w lodówce aż zgęstnieje tak, by można ją było rozsmarowywać.
    7. Nadzienie: odsączyć rozmrożone maliny i, jeśli to konieczne, wymieszać z dżemem. Przełożyć warstwy ciasta nadzieniem malinowym. Wierzch i boki pokryć polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    pycha!!! - 30 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis