Przegrzebki w warzywach i w wermucie

    Przegrzebki w warzywach i w wermucie

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Elegancka przystawka, która zachwyci Waszych gości. Przegrzebki są smażone na patelni i podawane z warzywami duszonymi w wytrawnym wermucie. Doskonałe danie na specjalne okazje, np. urodziny, walentynki albo na Święta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 por pokrojony w plasterki
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 100 ml wytrawnego wermutu
    • 2 starte marchewki
    • 8 przegrzebków
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut.
    2. Wmieszać pora i marchew, smażyć przez 3 minuty.
    3. Dodać wermut i zmniejszyć ogień na mały. Dusić przez 2 minuty.
    4. W osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać masło. Smażyć przegrzebki przez minutę z każdej strony, aż się przyrumienią.
    5. Marchew z porem ułożyć na półmisku, dodać przegrzebki i posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis